Afval wordt grondstof, een begin van circulair denken. En wat betekent dat voor de gemeentelijke taken voor afval en schoon. Todo 2.0 kent de gemeentelijke organisatie en maakt een analyse van de gewenste bezetting voor de overheid. Welke taken blijven bij de gemeente als de uitvoering op afstand is gezet? Wie is degene die de ambities voor afval naar grondstof gaat waarmaken?
Afval is ook het op de meest efficiënte manier verzorgen van de inzameling. Zo min mogelijk uitstoot in de woonwijken, clusteren van minicontainers of zelfs alleen nog maar werken met ondergrondse containers.
Communicatie en samenwerking vormt een essentieel onderdeel van de opgave. Hoe bereik je de grote groep mensen die wel bereid zijn mee te werken. hoe geef je hen de goede ondersteuning bij het scheiden van de grondstoffen? Is Diftar dan nodig? En wat zijn de voordelen van Omgekeerd inzamelen. Het sturen op gewenst gedrag is een opgave die onlosmakelijk verbonden is aan de inzameling. Samen kunnen we het leuker maken!
De opgave voor Schoon ligt in het verlengde van de gemeentelijke reinigingstaak. Met de stimuleringsregelingen is het mogelijk extra in te zetten op samenwerken met inwoners en betrokkenen. Met Todo 2.0 is het werken aan bestendige oplossingen de essentie. Geen eenmalige schoonmaak acties, maar inzetten op een betere samenwerking in de buurt. Nu stappen maken om daar in de toekomst nog meer profijt van te hebben.
Werken met afval en schoon deden we door programma leiding voor afval en schoon, ontwikkelen van milieustraat tot ecopark en het invoeren van ondergronds inzamelen (Lansingerland, Nuenen, Leusden, Gouda). In het programma Schoon is het houden van co-creatiesessies een aanzet geweest voor meer samenwerking in de buurt. (Lansingerland, Eindhoven).
Het inzamelen van huishoudelijk afval kan in gemeentelijke handen zijn, uitbesteed of op afstand gezet. De ontwikkelingen naar grondstoffen gaan door. De gemeente kan, en niet zelden, moet daarin een rol spelen. Todo 2.0 kent de gemeentelijke organisatie, de regierol en de afvalopgave. Middels interim werk laten we het bestaande werk doorgang vinden en bouwen aan een passende organisatie. Efficiëntie, ondernemerschap en innovatie gaan samen. We voerden dit o.a. uit voor de gemeente Lansingerland.
Afval wordt grondstof, de milieustraat een Eco-park. Dat is een opgave van meer dan alleen de overheid. Samen denken, samen ontwikkelen en samenwerken zijn noodzakelijk. Todo 2.0 brengt partijen samen om een gedragen ontwikkeling in te zetten. We werkten hieraan voor o.a. Leusden en Gouda.
We gaan voor een schone woon en leefomgeving. een ambitie waar we in Nederland in z’n algemeenheid goed in slagen. Toch zijn er nog verbetermogelijkheden. Niet zozeer in efficitie van poetsen en boenen, maar in de beperking van het zwerfvuil in het algemeen. Een zaak van iedereen. In co-creatie worden buurten samengebracht om te gaan werken aan een schone woonomgeving. Samenwerken is het sleutelwoord. Todo 2.0 ontwikkelde de methode om alle partijen in een buurt samen te brengen en een begin te maken van een nieuwe samenwerking voor een schone buurt.