Begraafplaatsen worden gedenkparken. De kosten moeten beperkt blijven want het aantal begravingen loopt terug. De kans is erin gelegen dat de behoefte aan gedenken toeneemt. De wens tot het plaatsen van asbussen neemt toe. Een kostendekkende begraafplaats is nog steeds mogelijk. Door tijdig maatregelen in te zetten kan een begraafplaats voor de toekomst behouden blijven. Grafvelden kunnen een andere bestemming krijgen. Het verkleinen of natuurlijk maken van de begraafplaats kan een effectieve optie zijn, nu natuurbegraven een trend is.
Todo 2.0 kent alle facetten van de bedrijfsvoering van de begraafplaats. Door middel van een bedrijfsplan is het mogelijk samenhangend inzicht te krijgen over vraag en aanbod. deelopgaven kunnen eveneens inzicht bieden.
Begraafplaatsen zijn kansen voor een groene oase in stad en dorp. Natuur-begraven heeft de belangstelling. Wij zien kansen om van een gemeentelijke begraafplaats een interessant groen park te maken. Hiermee wordt een stap gemaakt naar een toekomstbestendig groen park op de begraafplaats. Een park waar mensen en ook flora en fauna hun plek kunnen vinden.
Todo 2.0 staat voor maatwerk. De te behalen doelen van de organisatie worden vertaald naar haalbare uitvoeringsplannen voor de eigen situatie. Dat kan, in geval van gemeentelijke samenvoegingen, betekenen dat iedere begraafplaats maatwerk krijgt, terwijl de organisatie efficiënt in één hand is.
Voor het houden van de begraafplaats zijn zowel de inkomsten als de uitgaven van belang. Todo kent de gemeentelijke financiën daarvoor.
Relatie met de uitvaartwereld onderhouden. Het aantal uitvaartondernemers neemt snel toe. Meest met kleine bedrijven. Voor de medewerkers van de begraafplaats betekent dat er steeds meer afspraken moeten worden gemaakt. Waar vroeger één partij volgens een vast protocol werkte is nu zelfwerkzaamheid en maatwerk tijdens de uitvaarten gewenst. Dat vraag meer en andere vaardigheden van de medewerkers van voorheen. Het maken van protocollen en het coachen van medewerkers behoort tot de mogelijkheden.
Wij maakten plannen en werkte mee aan de uitvoering ervan voor o.a. Zorgvlied, gemeente Roermond, Bergen, Nederbetuwe en Doetinchem.
Natuur begraven heeft veel belangstelling. Wat betekent dat voor de bestaande gemeentelijke begraafplaatsen? Immers het aantal begrafenissen neemt voorlopig nog af, het bijzetten van urnen zou kunnen toenemen.
Van grafakker naar groene velden
Omvormen naar een gedeelte natuurbegraafplaats is goed mogelijk. In een complexe berekening van bestaande graven, grafrechten en afstandsverklaringen is het mogelijk om bestaande grafvelden om te vormen naar natuurbegraven. Vanaf 2018 wordt het vergroeningsplan zichtbaar op Zorgvlied.
Op een begraafplaats ligt een geode administratie ten grondslag aan de kostendekking ervan. Wie zijn de rechthebbenden, zijn er goede contracten met betrekking tot grafrechten en onderhoudsrechten. Worden de kosten ook werkelijk geïnd? in samenwerking met Burgerzaken en Beheer Openbare ruimte wordt de juiste modus gevonden. Todo begeleid, onderzoekt en rapporteert over kansen en mogelijkheden hiervoor. We maakte plannen voor o.a. Zorgvlied, Nederlek en Woerden.
De gemeentelijke herindeling brengt het beheer van begraafplaatsen van verschillende gemeenten samen. Hoe makkelijk het lijkt om dan op alle begraafplaatsen hetzelfde beheer te toe passen, zo fout kan het uitpakken. Iedere plek kent een eigen karakter. Een jaarwerkplan per begraafplaats kan helpen om planmatig verschillende soorten begraafplaatsen te gaan beheren op een effectieve manier. We maakte jaarwerkplannen voor Zorgvlied, Haarlem en Nederlek.