Omschrijving
De wijkgerichte aanpak is een wens van zowel gemeenten als bewoners, tijd voor een nieuwe stijl. De menselijke maat zou terug moeten keren in de wijk waar het mogelijk is. Voor het beheer van de openbare ruimte liggen daarin veel kansen. Het reguliere werk in de openbare ruimte en de wens van bewoners zelf invloed te hebben op hun woonomgeving kunnen samenvallen.
Todo 2.0 combineerde vele ervaringen en methoden om te komen tot een planmatige aanpak – wijkgerichte aanpak nieuwe stijl –
Zowel de bewoner, de ondernemer als maatschappelijke organisaties komen in de gelegenheid het gesprek met de gemeente aan te gaan. In gezamenlijkheid co-creëren ze het gebruik van de openbare ruimte. Het succes van wijkgerichte aanpak nieuwe stijl ontstaat door de basis in co-creatie. Regels bij co-creatie zijn gelijkwaardigheid, open agenda en gezamenlijkheid. deze positieve basis levert positieve resultaten.
Wijkgerichte aanpak nieuwe stijl is een uitgebalanceerde methode die gemeente de handvatten geeft in te spelen op wensen, zonder de planmatige werkwijze en vakmanschap te verliezen. Het beste van beiden. De werkwijze richt zich op een jaarlijkse terugkerende aanpak waarbij ieder in z’n rol blijft. Het is een methode waarbij vraagstukken over financiën, kwaliteit en normen en waarden heel goed beantwoord kunnen worden. De acties kunnen door alle deelnemers worden uitgevoerd. Het eerste jaar is het jaar van implementatie van de nieuwe werkwijze. Per wijk wordt co-creatie aan de hand van de werkvorm ‘Wereld café’ geïntroduceerd. Na 1,5 maand is de nieuwe aanpak ingevoerd, zijn de mensen enthousiast aan het werk en is het jaarplan gereed. Iedere wijk maakt in gezamenlijkheid met alle deelnemers (alle stakeholders) een jaarwerkplan. Daarin staan alle acties en wordt direct ook het mandaat voor uitvoering met kaders meegegeven. Gezamenlijk werken aan de samen opgestelde doelen.
Het wereld café is basis voor deze vorm van samenwerken en co-creëren. Tijdens het proces waarin Todo 2.0 faciliteert kunnen de ambtenaren opgeleid worden tot zelfstandig facilitators.
Gegevens
- Opdrachtgever:
- Project URL: